Az iráni Nasim Online hírügynökség videófelvételeket mutatott be tegnap az állítólagosan Irán által leszedett amerikai lopakodó pilóta nélküli kémrepülőgépről, az RQ-170 Sentinelről. A videófelvételen két iráni katona látszik, akik végignézik a szerkezetet, amelyen alig láthatóak sérülések, ám a csupaszárny repülőgép alsó felülete és a futóművei el vannak takarva.

Irán azt állítja, hogy a hadserege kényszerítette földre a drónt, méghozzá úgy, hogy megzavarták a rádióösszeköttetést a gép és az azt irányító amerikai központ között. Ugyanakkor egyes amerikai források biztosan állítják, hogy a gép műszaki meghibásodás miatt zuhant le. Kérdés viszont az, hogy az Afganisztánban használt drón mit keresett 225 km-re az afgán határtól Iráni terület felett. Mindenesetre ez az első alkalom, amikor Irán valóban bizonyítani is tudja, hogy megsemmisített egy ilyen gépet. A perzsa állam ugyanis korábban már két alkalommal is állította, hogy leszedett hasonló pilóta nélkül amerikai gépeket a Perzsa-öböl felett.

A Pentagon már korábban beismerte, hogy valóban "elvesztett" egy pilóta nélküli gépet múlt héten Afganisztán felett, de ennél több információt nem közölt a hírrel kapcsolatban. Ugyanakkor egyes katonai elemzők szerint Irán nem rendelkezik olyan elektronikai hadviselési eszközökkel, amely révén valóban képesek lettek volna arra, hogy a gép vezérlését átvegyék és azt földre kényszerítsék. Az a tény azonban, amely szerint a Sentinel Qom város mellett ért földet arra utal, hogy a z RQ-170-es lopakodó a CIA-nak dolgozott és Irán fordumi atomerőművét figyelhette meg, amely nagyon közel van Qom szent városához.